Πως γεννήθηκε ο βελονισμός;

Οι Κινέζοι και άλλοι λαοί της Άπω Ανατολής σε μια μακραίωνη πορεία παρατηρήσεων ιχνηλάτησαν μονοπάτια στο ανθρώπινο σώμα που ονομάσθηκαν “βελονιστικοί μεσημβρινοί”.

Κατά την Κινέζικη φιλοσοφία αυτά είναι κανάλια στα οποία κυκλοφορεί η “ενέργεια Ci”.

Ποια είναι η θέση της Επιστήμης;

Κάτω από το φως της σύγχρονης νευροφυσιολογίας οι βελονιστικοί μεσημβρινοί βρέθηκε πως αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες δομές (π.χ. ο μεσημβρινός του “περικαρδίου” συμπίπτει με τη διαδρομή του μέσου νεύρου στο άνω άκρο), παρ’ όλο ότι οι Κινέζοι δεν γνώριζαν ανατομία!

Βρέθηκαν επίσης ότι, στα σημεία που ονόμαζαν οι Κινέζοι ως “βελονιστικά σημεία”, υπάρχει αυξημένη ηλεκτρική αγωγιμότητα. Αυτό σήμερα μετριέται με ειδικές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Επίσης η σύγχρονη επιστήμη έχει ανακαλύψει πληθώρα μηχανισμών στο κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα, που εξηγούν πως μπορεί ένα ερέθισμα σε κάποιο σημείο του σώματος να προκαλέσει κάποια μεταβολή σε μια άλλη απομακρυσμένη περιοχή. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να είναι νευρικές, αγγειοκινητικές, να αφορούν τη λειτουργία εσωτερικών οργάνων ή να εκδηλώνονται με μεταβολή των επιπέδων κάποιων ορμονών, καθώς οι ενδοκρινείς αδένες θεωρούνται ως προέκταση του νευρικού συστήματος.

Βελονισμός για καταστολή της όρεξης και ενεργοποίηση μεταβολισμού

Πως μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός στη μείωση σωματικού βάρους;

Η ανεπιθύμητη αύξηση σωματικού βάρους οφείλεται σχεδόν πάντα σε περισσότερες από μία αιτίες:

  • Ψυχικές διαταραχές (άγχος, στρες, κατάθλιψη)
  • Αυξημένη όρεξη
  • Κατακράτηση υγρών
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Διαταραχές μεταβολισμού

Ο βελονισμός, ως ολοκληρωμένο διαγνωστικό και θεραπευτικό σύστημα, μπορεί να επηρεάσει από τη δική του γωνία προσέγγισης όλες τις παραπάνω διαταραχές. Μετά από μια επιτυχημένη τέτοια παρέμβαση όλες οι άλλες θεραπείες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές.