Τι είναι;

Πρόκειται για ένα φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων που αποσκοπούν κυρίως στο μέγεθος του πέους, όσον αφορά το μήκος και το πάχος του, καθώς και στη διόρθωση κάποιων δυσμορφιών, όπως είναι η στρέβλωση του πέους από ουλώδη ιστό, ο επισπαδίας (τα ούρα βγαίνουν από τη ράχη του πέους και όχι από την άκρη του) και ο υποσπαδίας (το αντίθετο).

Υποψήφιοι για φαλλοπλαστική είναι άτομα με τις δυσμορφίες που αναφέραμε, συγγενή απλασία πέους, τραυματική απώλεια πέους ή αληθή μικροφαλία (αντικειμενικά πολύ μικρό πέος, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερο από 7,5 εκατοστά σε κατάσταση στύσης).

Αντικειμενικά ένα πέος που λειτουργεί ικανοποιητικά τόσο για τη σεξουαλική συνουσία και για την ούρηση δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Έτσι η χειρουργική θεραπεία δεν συνιστάται για άτομα που έχουν ένα λειτουργικό πέος μέσα στα φυσιολογικά όρια μεγέθους.

Είναι όμως απόλυτο και άδικο να αποκλείονται χωρίς συζήτηση από το δικαίωμα να επιλέξουν μια χειρουργική παρέμβαση άτομα με σχετική μικροφαλία, άτομα δηλαδή των οποίων το μέγεθος του πέους βρίσκεται στα κατώτερα φυσιολογικά όρια.

Για κάποια από αυτά τα άτομα η συγκεκριμένη οριακή ανατομική ιδιεταιρότητα μπορεί να συνιστά μεγάλο εμπόδιο στην προσωπική τους ζωή. Μπορεί να τους οδηγεί σε αποχή από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να τους οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και μελαγχολία και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες ψυχολογικής υποστήριξης να μην έχουν αποδόσει καρπούς. Μπορεί να καταφεύγουν σε αυτοσχέδιες μεθόδους επίλυσης του προβλήματος τους με κίνδυνο τραυματισμού. Τότε τα άτομα αυτά πρέπει να έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να επιλέξουν τη φαλλοπλαστική, έχοντας πλήρως ενημερωθεί για τις πιθανές επιπλοκές που έχει μια τέτοια επέμβαση και για το ενδεχόμενο να είναι το αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών τους.

Πόσο συχνή είναι η ανάγκη μεγέθυνσης του πέους;

Αυτό είναι επιθυμία μεγάλου ποσοστού των ανδρών. Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο συχνά παράπονα που εκφράζουν άνδρες αναφορικά με τα γεννητικά τους όργανα. Για τους περισσότερους άνδρες το πέος είναι σύμβολο του ανδρισμού τους και πάντα θέλουν να το βελτιώνουν.

Δυστυχώς ο μόνος τρόπος πραγματικής αύξησης του μεγέθους ενός πέους είναι χειρουργικός. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού στο συγκεκριμένο τομέα όμως είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα.

Πως γίνεται;

Οι εγχειρήσεις αύξησης του μεγέθους και της περιμέτρου του πέους, άρχισαν να εφαρμόζονται πριν από περίπου 10 χρόνια.

Υπάρχουν τρεις τεχνικές: Τα ενθέματα σιλικόνης, η μεταφορά λίπους και η τομή του συνδέσμου που συγκρατεί το πέος στο ηβικό οστό.

Το ένθεμα σιλικόνης τοποθετείται κάτω από το δέρμα του πέους. Δεν φαίνεται. Η εγχείρηση διαρκεί περίπου μία ώρα και το πέος πρέπει να αναρρώσει για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγεται κατά το διάστημα αυτό οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, περλαμβανομένου και του αυνανισμού. Μετά την ανάρρωση το πέος είναι μακρύτερο και παχύτερο από πριν. Τα ράμματα που μπαίνουν στη μικρή τομή είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση. Το ένθεμα μπορεί να αφαιρεθεί οποτεδήποτε, αν χρειαστεί.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η μεταφορά λίπους από άλλα σημεία του σώματος.

Η τομή του συνδέσμου που συγκρατεί το πέος, λειτουργεί σαν αποκαθήλωση του από το ηβικό οστό.

Το πέος έχει δύο τμήματα: Το ορατό και το μη ορατό. Τα σηραγγώδη σώματα (παράλληλα κυλινδρικά τμήματα), μόλις φθάσουν τη ρίζα του πέους κάτω από το ηβικό οστό, καταδύονται ανάμεσα στους μηρούς προς τη μεριά του πρωκτού. Αυτό είναι το μη ορατό τμήμα.

Με κατάληλη χειρουργική τεχνική απαγγιστρώνεται το μη ορατό τμήμα του πέους, έλκεται προς τα έξω και καθηλώνεται στη νέα του θέση, επιτυγχάνοντας σαφώς μεγαλύτερο μήκος του ορατού τμήματος.

Σε μερκές περιπτώσεις γίνεται λιοπαναρρόφηση στην περιοχή πάνω από το πέος, όταν αυτή έχει αρκετό πάχος. Το αποτέλεσμα είναι να φαίνεται το πέος ακόμη μακρύτερο.

Όσον αφορά το πάχος (την περίμετρο) του πέους, αυτή μπορεί εύκολα να αυξηθεί με διάφορα υλικά (λίπος, βιοσυνθετικά υλικά κλπ) με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Μετά μπορεί να χρειαστούν κάποια παυσίπονα για 2-3 ή το πολύ 5 ημέρες.

Στα πλαίσια της φαλλοπλαστικής εντάσσονται οι ενδοπεϊκές προθέσεις, για τις οποίες κάνουμε εκτενή περιγραφή στην ενότητα «Σεξουαλική δυσλειτουργία του άνδρα».

Πόσο μακρύτερο γίνεται το πέος με τη φαλλοπλαστική;

Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στο χαλαρό πέος και μικρότερη στο πέος σε κατάσταση στύσης. Κατά μέσον όρο η φαλλοπλαστική αυξάνει το μήκος του πέους κατά 4 εκατοστά περίπου, χωρίς όμως αυτό να είναι προβλέψιμο.

Επιπλοκές

Κατά τις επεμβάσεις αύξησης του μεγέθους του πέους, μπορεί να παρουσιαστούν μια σειρά από επιπλοκές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι παροδικές:

 • Εκχυμώσεις (μόλωπες) στο σημείο της επέμβασης.
 • Εκχυμώσεις κατά μήκος του πέους.
 • Μεταβολές του σχήματος του πέους.
 • Αιμορραγία στο σημείο της τομής.
 • Μόλυνση.
 • Οίδημα.
 • Παροδική μείωση της αισθητικότητας του πέους.
 • Πόνος κατά τη στύση.
 • Ανάπτυξη ουλής.

Χρόνος αποθεραπείας

Ανάλογα με την περίπτωση ορίζεται κάποιο διάστημα αποχής από έντονη φυσική δραστηριότητα και αποφυγή σεξουαλικής δραστηριότητας επί 3-4 εβδομάδες.

Για εξασφάλιση της διατήρησης του αποτελέσματος, μπορεί να χρειαστεί ειδικό επιδεσμικό υλικό στο πέος για αρκετές εβδομάδες, μόνο όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν είναι ορατό σε τρίτους, αν ο άνδρας είναι ντυμένος με συνηθισμένα ρούχα.

Πόσο κοστίζει;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η φαλλοπλαστική είναι μία κοσμητική χειρουργκή επέμβαση. Όπως είναι γνωστό, καμία ασφάλεια δεν καλύπτει τις κοσμητικές επεμβάσεις και για αυτό, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υπολογίζει πως θα πληρώσει εξ ολοκλήρου το κόστος της επέμβασης.

Στο κόστος πρέπει να συνυπολογιστεί και ο χρόνος αποχής από την εργασία.

Θα εξακολουθώ να έχω στύση μετά τη φαλλοπλαστική;

Ασφαλώς. Η όλη χειρουργική διαδικασία δεν βλάπτει καθόλου το στυτικό ιστό, ούτε τα νεύρα που νευρώνουν το πέος.

Να θυμάστε:

 • Για ένα λειτουργικό πέος με μέγεθος σε στύση πάνω από 7,5 εκατοστά δεν συνιστάται επέμβαση.
 • Η φαλλοπλαστική είναι πραγματική εγχείρηση.
 • Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε εγχείρηση αύξησης του μεγέθους του πέους σας, βεβαιωθείτε πως έχετε ενημερωθεί για τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης, παρ όλο που είναι σπάνιες.