Το στρες αποτελεί συνηθισμένο πρόβλημα στις περισσότερες κοινωνίες. Υπάρχουν τρείς κύριοι τύποι στρες που συνήθως μας απασχολούν στην καθημερινότητα:

 • Το οξύ στρες. Προκαλείται από κάποιο γεγονός, όπως όταν θυμώμουμε με κάποιον ή αγανακτούμε για το μποτιλιάρισμα στην κίνηση την ώρα που πάμε σε κάποια δουλειά.
 • Το οξύ επεισοδιακό στρες. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξέος στρες, όπως αυτό που συμβαίνει στη δουλειά.
 • Το χρόνιο στρες. Προκαλείται από μακράς διάρκειας προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, η φυσική ή ψυχολογική κακοποίηση, η κατάχρηση ουσιών ή οι ενδοοικογενειακές διεξέξεις.

Πολλοί από εμάς βιώνουμε συνδυασμό όλων αυτών των τριών τύπων στρες.

Στο Dermacis προσφέρουμε συνδυαστικές θεραπείες αντιμετώπισης αυτής της δυσάρεστης και απειλητικής για την υγεία κατάστασης:

 • 4 gates. Διέγερση με πίεση, ηλεκτροδιεγέρτη, αυτοκόλλητους διεγέρτες ή βελόνες 4 σημείων του σώματος και 3 σημείων στο πτερύγιο του αυτιού, που έχουν άμεση επίδραση στην καταστολή του άγχους. Η θεραπεία είναι ίδια για όλους, διαρκεί 15 λεπτά και κατά τη διάρκεια της ο θεραπευόμενος ακούει με ακουστικά χαλαρωτική μουσική. Φεύγοντας παίρνει μαζί του τα διακριτικά αυτοκόλλητα μαγνητάκια στο αυτί, τα οποία μπορεί να πιέζει τις επόμενες ώρες για να επαναφέρει τη χαλάρωση.
 • Ωτική νευροτροποποίηση. Το αυτί είναι το μόνο σημείο, όπου το πολύ σημαντικό ρυθμιστικό νεύρο «πνευμονογαστρικό» αναδύεται στην επιφάνεια του σώματος. Διεγείροντας κατάλληλα σημεία επιτυγχάνουμε γενική εξισορρόπηση σε διάφορα επίπεδα, καθώς το πνευμονογαστρικό νεύρο που αναδύεται από τον προμήκη μυελό, ρυθμίζει όλες τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού.
 • Ρεφλεξιολογική μάλαξη. Τα πέλματα, οι παλάμες και οι γαστροκνημίες έχουν χαρτογραφηθεί ως προς τα πολυάριθμα αντανακλαστικά που μπορεί να εκλυθούν με πίεση ή μάλαξη. Ασκώντας μάλαξη σε συγκεκριμένες περιοχές, προκαλούμε χαλάρωση όλου του οργανισμού, που εκδηλώνεται με μείωση της συχνότητας και αύξηση του εύρους των αναπνοών και με μείωση των καρδιακών παλμών. Η μάλαξη γίνεται με κρέμα εκχυλίσματος κάνναβης, ώστε η διαδερμική απορρόφηση των ελαιοδιαλυτών κανναβινοειδών να συντελέσουν στην εξισορρόπηση μέσω διέγερσης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος του οργανισμού.
 • Βελονισμός. Εκτός από το γρήγορης αποτελεσματικότητας μοντέλο διέγερσης 4 gates, στο Dermacisεφαρμόζουμε πλήρεις εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις με διάφορα συστήματα βελονισμού (κλασικός βελονισμός, κρανιοβελονισμός, ηλεκτροβελονισμός, σύστημα εξισορρόπησης Tan), προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε ασθενούς, κυρίως για την αντιμετώπιση άγχους, στρες και επώδυνων συνδρόμων (κεφαλαλγία, ημικρανία, οσφυαλγία, αυχεναλγία, νευραλγίες).
 • Πιεσοθεραπεία. Πρόκειται ουσιαστικά για παραλλαγή του βελονισμού (Acupressure), έχει την ίδια φιλοσοφία και τα ίδια σημεία διέγερσης, με τη διαφορά ότι αντί για βελόνες χρησιμοποιείται πίεση στα σημεία που θέλουμε να διεγείρουμε. Προτιμάται όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι γρήγορο και δεν διαθέτουμε βελόνες ή ως εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις που κάποιος αρνείται να δοκιμάσει τις βελόνες. Με τη δοκιμή διαπιστώνει κανείς πως οι βελόνες είναι τόσο λεπτές, ώστε γίνονται ανεπαίσθητα αντιληπτές και δεν πονούν. Όμως, πρέπει να γνωρίζει κανείς, πως η πιεσοθεραπεία δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με την κλασική βελονοθεραπεία.
 • Προϊόντα κάνναβης. Πλήρως απαλλαγμένα από το ναρκωτικό και εθιστικό συστατικό THC, περιέχουν συμπυκνωμένα όλα τα ελαιοδιαλυτά αλκαλοειδή του φυτού, με πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες. Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι το στρες;

Τα σώματα μας αντιδρούν σε όλους τους τύπους στρες με τον ίδιο μηχανισμό, ανεξάρτητα αν αυτό οφείλεται σε πραγματικό ή φανταστικό γεγονός. Τόσο το οξύ όσο και το χρόνιο στρες προκαλούν αντίδραση «μάχης ή φυγής» (fight or flight), όμοια με την προετοιμασία του σώματος ενός προϊστορικού ανθρώπου για να παλέψει με κάποιο θηρίο ή εχθρό, ή να το βάλει στα πόδια. Οι ορμόνες που εκκρίνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα προετοιμάζουν το σώμα για αυτό.

Καθώς όμως σήμερα συνήθως ούτε παλεύουμε ούτε τρεπόμαστε σε φυγή, όλη αυτή η προετοιμασία παραμένει ανολοκλήρωτη, με ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία.

Μια μικρή περιοχή της βάσης του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος συντονίζει όλη αυτή την αντίδραση μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Σήματα που λαμβάνονται από τα επινεφρίδια προκαλούν την έκκριση μιας ορμόνης που λέγεται αδρεναλίνη.

Η αδρεναλίνη αυξάνει την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση, έτσι ώστε περισσότερο αίμα να κυκλοφορεί στους μυς και την καρδιά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση αυτή αυξάνει την εγρήγορση του πνεύματος και όλων των αισθήσεων, ακόμη και της ακοής και της όρασης.

Αυτές οι ορμόνες δεν επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα, πριν περάσει το στρες. Αν αυτό αργεί να περάσει, το νευρικό σύστημα συνεχίζει να διεγείρει τις λειτουρίες του σώματος, κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό.

Στο οξύ στρες το γεγονός είναι σύντομης διάρκειας και τα ορμονικά επίπεδα επιστρέφουν σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα. Το οξύ επεισοδιακό και το χρόνιο στρες όμως προκαλούν επαναλαμβανόμενα την αντίδραση «μάχης ή φυγής», με συνέπεια την επίμομη άνοδο των ορμονών και την πρόκληση προβλημάτων στην υγεία:

 • Προβλήματα με την πέψη
 • Αύξηση του βάρους
 • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
 • Πόνος στο στήθος και καρδιοπάθειες
 • Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Δερματικά εξανθήματα
 • Μυοσκελετικοί πόνοι
 • Κεφαλαλγίες
 • Αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου
 • Υπογονιμότητα
 • Διαταραχές της γενετήσιας επιθυμίας
 • Άγχος
 • Κατάθλιψη

Το χρόνιο στρες επηρρεάζει το μεταβολισμό και την κατανάλωση θρεπτικών ουσιών (θερμίδων) από το σώμα. Έτσι αυξάνονται οι διατροφικές ανάγκες και προκαλείται αίσθημα πείνας. Αν το άτομο που βιώνει το στρες δεν προσέχει τη διατροφή του, επέρχεται αύξηση του σωματικού βάρους με εναπόθεση λίπους.

Ενώ στο οξύ στρες η αδρεναλίνη μειώνει την όρεξη, στο χρόνιο στρες η κορτιζόλη την αυξάνει και ιδιαίτερα αυξάνει την επιθυμία πρόσληψης τροφών πλούσιων σε θερμίδες, όπως είναι τα γλυκά και τα λιπαρά τρόφιμα.

Η κορτιζόλη αυξάνει την εναπόθεση λίπους στον κορμό και προδιαθέτει για σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένας άλλος μηχανισμός με τον οποίο η κορτιζόλη προκαλεί αύξηση του σωματικου βάρους, είναι μέσω της καταστολής της ορμόνης λεπτίνης που δίνει το αίσθημα του κορεσμού και της αύξησης της ορμόνης γκρελίνης που δημιουργεί αίσθημα πείνας.

Αναφορικά με τον ύπνο, το στρες μπορεί να τον επηρεάζει κατά διάφορους τρόπους. Ο ύπνος γίνεται πιο ελαφρύς με συχνές διακοπές, κάτι που οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κόπωση πίνοντας καφέ ή καταναλώνοντας ροφήματα πλούσια σε θερμίδες. Συμβαίνει όμως και το αντίστροφο: Ένας κακός ύπνος είναι συχνή γενεσιουργός αιτία του στρες. Μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα.

Χρήσιμα τεχνάσματα για να μειώνετε το στρες

 • Αναπνοή. Το στρες προκαλεί γρήγορες και επιπόλαιες αναπνευστικές κινήσεις. Χαλαρώστε, αφήστε το κεφάλι να ακουμπήσει πίσω, διώξτε όλη την ένταση από το σώμα και παίρνετε αργές και βαθιές αναπνοές. Κλείστε τα μάτια για μερικά λεπτά και επικεντρώστε τη σκέψη σας στην αναπνοή. Παρατηρήστε την αναπνοή σας από τον αφαλό μέχρι την άκρη της μύτης, την κοιλιά σας να φουσκώνει κατά την εισπνοή και τον αφαλό σας να πλησιάζει τη σπονδυλική στήλη κατά την εκπνοή.
 • Επικοινωνία. Συχνά η «μοναξιά», ακόμη και εν μέσω πλήθους συναναστροφών, είναι μία από τις αιτίες του στρες. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με άλλους. Η διαπίστωση πως δεν είστε μόνος ή μόνη με το είδος του προβλήματος που σας απασχολεί, μπορεί να σας προσφέρει ένα βαθμό ανακούφισης.
 • Προσωπικός χρόνος. Δώστε κάποιο χρόνο απόλυτα αφιερωμένο στον εαυτό σας, ακόμη και αν αυτός είναι μία μόνο ώρα την ημέρα. Φροντίστε εκείνο το χρονικό διάστημα να μείνετε έξω από οτιδήποε άλλο σας απασχολεί και να επικεντρωθείτε σε σκέψεις και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.
 • Δραστηριότητες. Προγραμματίστε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν: Κηπουρική, ανθοκομία, μαγειρική, γυμναστική, χορός, κολύμπι, περίπατος, ορειβασία, τραγούδι κλπ.
 • Ύπνος. Ο ύπνος και η ποιότητα του έχει καθοριστική σημασία στον έλεγχο του στρες και τις συνέπειες του. Βασικό στοιχείο της ποιότητας του ύπνου είναι ο ύπνος REM (Rapid Eye Movements). Συμβαίνει περίπου 8-10 φορές κάθε νύχτα και κάθε φάση διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Είναι η φάση του ύπνου κατά την οποία βλέπουμε τα όνειρα, τα μάτια κάνουν γρήγορες κινήσεις και ο οργανισμός ξεκουράζεται. Ύπνος που στερείται φάσεων REM δεν ξεκουράζει. Η κατάκλιση περίπου 30 λεπτά πριν την «ώρα του ύπνου» ή πριν νυστάξετε και η φροντίδα για όλα τα παραπάνω, μπορεί να συντελέσουν σε καλύτερο και αποδοτικότερο ύπνο.
 • Ασκήσεις. Σωματικές ασκήσεις τύπου yoga, pilates κλπ μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της στάσης του σώματος και τη σχέση σώματος και πνεύματος. Π.χ. σε συνθήκες στρες τείνει κανείς να σκύβει προς τα μπρός και να συσπά μυς που είναι άσχετοι με την κίνηση που κάνει εκείνη τη στιγμή. Αυτά τα συστήματα γυμναστικής μας βοηθούν να συνειδητοποιούμε και να θυμόμαστε κάθε στιγμή πως, αν δεν θέλουμε να σκύψουμε για κάποιο λόγο, το σώμα πρέπει να είναι ευθυτενές, οι μυς του αυχένα χαλαροί, η αναπνοή ελεύθερη και οι μυς της κοιλιάς να λειτουργούν μόνο για την εξυπηρέτηση της αναπνοής.
 • Βελονισμός, ρεφλεξιολογία, ωτική νευροτροποποίηση. Είναι συστήματα που έχουν ρίζες στα βάθη των αιώνων και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν περάσει στο Δυτικό Κόσμο, έχουν γίνει αντικείμενο εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας και διδάσκονται σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Διεθνούς φήμης και εξαιρετικά υψηλού κύρους νοσοκομεία όπως το Mayo Clinic, το Hammersmith και πάρα πολλά άλλα διαθέτουν τμήματα βελονισμού για την αντιμετώπιση του πόνου. Η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολογίας απαιτεί από τα μέλη της να διαθέτουν βασικές γνώσεις βελονισμού πριν από τη λήψη της ειδικότητας και σε όλες τις μεγάλες φυσικές καταστροφές χρησιμοποιούνται συστηματικά αυτές οι μέθοδοι για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες.
 • Προϊόντα κάνναβης. Πλήρως απαλλαγμένα από το ναρκωτικό και εθιστικό συστατικό THC, περιέχουν συμπυκνωμένα όλα τα ελαιοδιαλυτά αλκαλοειδή του φυτού, με πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες. Μάθετε περισσότερα.