Από που ξεκίνησε ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι ένα αρχαίο θεραπευτικό σύστημα που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Μέχρι πριν μόλις λίγες δεκαετίες περιοριζόταν στις χώρες της ανατολικής Ασίας.

Πως πέρασε στο δυτικό κόσμο;

Στο δυτικό κόσμο έγινε γνωστός μετά την επίσκεψη του Προέδρου Νίξον στην Κίνα, όπου ένας από τους δημοσιογράφους του χρειάσθηκε να χειρουργηθεί για σκωληκοειδίτιδα και οι μετεγχειρητικοί του πόνοι αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς με βελονισμό. Μετά από αυτό το τυχαίο περιστατικό ακολούθησε μια ταχύτατη εξάπλωση του βελονισμού στον υπόλοιπο κόσμο.

Έχει επιστημονικές βάσεις;

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο βελονισμός γρήγορα μπήκε κάτω από το “μικροσκόπιο” της επιστημονικής έρευνας.

Αρχικά ερευνήθηκε η φύση των “βελονιστικών σημείων” και διαπιστώθηκε πως στα σημεία αυτά υπάρχει μεγαλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα. Σήμερα αυτό μετριέται με ειδικές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Εν συνεχεία μελετήθηκαν οι λεγόμενοι “βελονιστικοί μεσημβρινοί” και βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό να ταυτίζονται με διαδρομές ή κατανομές απολήξεων περιφερικών νεύρων, παρ’ όλο που οι Κινέζοι και οι άλλοι λαοί της Άπω Ανατολής δεν γνώριζαν ανατομία.

Οι σύγχρονες γνώσεις νευροφυσιολογίας εξηγούν πως μπορεί η διέγερση ενός σημείου του σώματος να φέρει κάποια αποτελέσματα σε απομακρυσμένη περιοχή. Όχι μόνο τα αντανακλαστικά τόξα σε επίπεδο νωτιαίου μυελου, αλλά και οι νευροδιαβιβαστές που ταξιδεύουν μέσα από νευράξονες, οι πολύπλοκες διασυνδέσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα και οι ορμόνες που εκκρίνονται από ενδοκρινείς αδένες (που θεωρούνται σήμερα πως αποτελούν μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος), μπορούν να εξηγήσουν πως είναι δυνατόν μια βελόνα που εισάγεται κάπου στο άνω άκρο, μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε λειτουργίες σπλάχνων της κοιλιάς ή στην καρδιακή συχνότητα.

Αισθητικός βελονισμός

Εφαρμογές του βελονισμού στην κοσμητική ιατρική.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις:

  • Τοπικές δράσεις με αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και επίτευξη μυοχάλασης
  • Απομακρυσμένες δράσεις με έλεγχο της διαχείρισης του νερού στο σώμα, ρύθμισης του μεταβολισμού και μετριασμού της υπερβολικής όρεξης και επιθυμίας για γλυκά.

Συνδυάζεται με άλλες θεραπείες;

Ναι. Ο βελονισμός συνδυάζεται τέλεια και συμπληρώνει όλες τις άλλες θεραπείες αισθητικής και αντιγήρανσης.