Η φωτοθεραπεία LED είναι μια μη επεμβατική θεραπεία για παθήσεις του δέρματος, όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση, οι ρυτίδες και οι δερματικές βλάβες από τον ήλιο.

Πριν από πολλούς αιώνες, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να αξιοποιήσουν το φως του ήλιου για να θεραπεύσουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, τα οφέλη του ήλιου αναπαράγονται από ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούν διόδους εκπομπής φωτός ή LED. Η θεραπεία με LED, γνωστή και ως φωτοθεραπεία, χρησιμοποιεί τη γνωστή τεχνολογία φωτισμού LED, η οποία παράγει φως σε διαφορετικά μήκη κύματος. Τα μεταβαλλόμενα μήκη κύματος καθορίζουν το χρώμα του φωτός καθώς και το επίπεδο δερματικής.

Οι δίοδοι εκπομπής μπλε φωτός εκπέμπουν μικρότερο μήκος κύματος, εμποδίζοντας το φως να εισχωρήσει βαθιά μέσα στο δέρμα. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία επιφανειακών δερματικών παθήσεων. Το μπλε φως είναι ικανό να φτάσει στους πόρους και τους αδένες του ιδρώτα στο δέρμα, όπου τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν ακμή. Η διαδικασία καθαρίζει βαθιά τα κύτταρα, επιτρέποντας στους ασθενείς να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να αποτρέψουν την εμφάνιση μελλοντικών κρουσμάτων.

Οι δίοδοι εκπομπής κόκκινου φωτός εκπέμπουν πολύ μεγαλύτερο μήκος κύματος, επιτρέποντάς τους να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα. Το κόκκινο φως διεγείρει το δέρμα και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και μειώνοντας την εμφάνιση ουλών και ρυτίδων. Ενώ χρησιμοποιείται συχνότερα στο πρόσωπο, η θεραπεία με κόκκινο φως προκαλεί ταχεία ανανέωση των κυττάρων, καθιστώντας τη χρήσιμη για αντιμετώπιση προβλημάτων σε όλο το σώμα.

Οι θεραπείες είναι απλές και εντελώς μη επεμβατικές. Οι ασθενείς έρχονται σε συνεδρίες θεραπείας για ελάχιστο διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων. Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 30 λεπτά και πραγματοποιούνται συνήθως δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος. Οι ασθενείς απλά χαλαρώνουν σε μια καρέκλα ενώ υποβάλλονται στη θεραπεία. Δεν υπάρχουν παρενέργειες και πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι η θεραπεία είναι καταπραϋντική. Μερικοί ασθενείς παρατηρούν μια μικρή βελτίωση στον τόνο μετά την πρώτη επίσκεψη, αλλά η ακμή και οι ρυτίδες απαιτούν γενικά μερικές επισκέψεις πριν από την εμφάνιση των αποτελεσμάτων.