Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν μετά τη χειρουργική επέμβαση συσσώρευση υγρών ή ιστών κάτω από το δέρμα που μπορεί να σκληρυνθούν, προκαλώντας μώλωπες ή πόνο.

Το λεμφικό μασάζ είναι ένα είδος απαλού μασάζ που ενθαρρύνει τη ροή του αίματος και την αποστράγγιση των λεμφαδένων για να βοηθήσει στην ανακούφιση της ίνωσης που προκύπτει από τη σκλήρυνση των ιστών κάτω από το δέρμα. Αποτελεί έναν ασφαλή κι αποτελεσματικό τρόπος για να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης και να ενισχύεται η άνεση μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Το λεμφικό σύστημα ξεπλένει το υγρό μέσω του σώματος για να βοηθήσει στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Ένας πιστοποιημένος θεραπευτής λεμφικού μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της κίνησης του υγρού, που θα ανακουφίσει την πίεση. Για τους περισσότερους ασθενείς, αυτό το μασάζ μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση, να περιορίσει την ταλαιπωρία, να μειώσει το άγχος και το στρες και να αποτρέψει ή να διαλύσει τους ινώδεις ιστούς.

Αυτοί οι τύποι μασάζ έχουν πολλά άλλα οφέλη, όπως η αποτοξίνωση, η ανακούφιση από τον πόνο και η χαλάρωση. Το ανοσοποιητικό σύστημα επωφελείται από το λεμφικό μασάζ, ειδικά κατά το κρίσιμο διάστημα της επούλωσης μετά από κάποιο χειρουργείο.