Τι είναι;

HIFU (High intensity Focused Ultrasound) είναι υψηλής έντασης υπερηχητικά κύματα, που κατευθύνονται από γειτονικές πηγές και εστιάζονται, ώστε να συναντηθούν μεταξύ τους σε συγκεκριμένο βάθος, όπου προκαλούν απελευθέρωση θερμικής ενέργειας.  Λόγω αυτής της τεχνικής η θερμότητα που αναπτύσσεται σε βάθος δεν επηρρεάζει πιο επιφανειακή α ή πιο βαθια στρώματα.

Η μέθοδος εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1942 και για περισσότερο από 50 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή όγκων σε εσωτερικά όργανα. Τα τελευταία χρόνια το HIFU χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία και έχει τύχει ευρείας αποδοχής στον τομέα της λιπόλυσης και τη σύσφιξη και την τόνωση του δέρματος.

Λιπόλυση με HIFU

Πως δρα

Το βάθος που χρησιμοποιείται για τη λιπόλυση είναι 1,2 εκατοστά. Καμία άλλη μη επεμβατική μέθοδος δε μπορεί να εστιάσει σε τόσο μεγάλο βάθος. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο βάθος αυτό είναι μεγαλύτερη από 56 βαθμούς και έχει ως συνέπεια τη νέκρωση λιποκυττάρων.

το HIFU καταστρέφει λιπώδη κύτταρα στο επίπεδο που εστιάζει, ενώ οι γύρω ιστοί όπως είναι οι μυικές περιτονίες, τα αγγεία, τα νεύρα και το δέρμα παραμένουν ανέπαφα.

Τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται στο μεσοκυττάριο χώρο του λιπώδους ιστού, παροχετεύονται με τα λεμφαγγεία. Μεταβολίζονται στη συνέχεια στο ήπαρ και μετατρέπονται σε ενέργεια.

Σε αντίθεση με άλλες μη επεμβατικές μεθόδους λιπόλυσης, το HIFU προκαλεί κυρίως καταστροφή των λιποκυττάρων και σε μικρότερο βαθμό εκκένωση του λίπους, αφήνοντας άθικτα τα λιποκύτταρα, όπως κάνει π.χ. το lipo-laser.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η θεραπεία με HIFU είναι κατάλληλη για απομάκρυνση μικρών ποσοτήτων λίπους που επιμένουν σε θυλάκους, τα γνωστά «ψωμάκια». Το σωματικό βάρος δεν θα πρέπει να απέχει πολύ από το κανονικό. Μπορεί δηλαδή κάποιος να είναι στα ανώτερα φυσιολογικά ως προς το βάρος του, δεν πρέπει όμως να είναι παχύσαρκος. Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ακολουθούμε άλλα πρωτόκολλα που καθορίζονται ατομικά για τον καθένα.

Είναι ασφαλής μέθοδος;

Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και οι οποιεσδήποτε ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες υποχωρούν αυτόματα. Δεν έχει περίοδο αποθεραπείας και το άτομο που υποβάλλεται σε θεραπεία με HIFU μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινή του δραστηριότητα.

Περισσότερα για την επιστημονική τεκμηρίωση της μεθόδου, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.