Η αιδοιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να έχει στόχο όχι μόνο την αισθητική βελτίωση της περιοχής των θηλυκών γεννητικών οργάνων αλλά και την αποκατάσταση της γυναικείας ανατομίας για λόγους υγείας.

Ως επέμβαση, η αιδοιοπλαστική δεν έχει ηλικία. Μπορεί να αφορά στη διόρθωση της διαμόρφωσης των έξω γεννητικών οργάνων σε νεαρές γυναίκες, οι οποίες βιώνουν εξ αιτίας αυτής δυσκολίες σε καθημερινές τους δραστηριότητες και νιώθουν ντροπή για το σώμα τους.

Μπορεί επίσης να αφορά σε προβλήματα πιο ώριμων γυναικών, οι οποίες έχουν αισθητή χαλάρωση του κόλπου ή των χειλέων με αρνητικές συνέπειες στη σεξουαλική τους ζωή, τη σωματική υγιεινή και την αυτοεκτίμησή τους.

Η επέμβαση της αιδοιοπλαστική αφορά στην αύξηση ή μείωση των χειλέων του αιδοίου ή τη σύσφιξη του κόλπου, π.χ. μετά από τοκετό. Πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία, ανάλογα την περίπτωση, και διαρκεί από 1 έως 2 ώρες.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Η πλήρης ανάρρωση διαρκεί περίπου 4 – 6 εβδομάδες, ενώ η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.