Η αυξητική μαστού είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί ενθέματα ή μεταφορά λίπους από άλλο σημείο του σώματος, για να αποκτήσει το στήθος το μέγεθος, το σχήμα και τη σφριγηλότητα που ικανοποιεί μια γυναίκα σωματικά, αισθητικά και ψυχολογικά.

Ιδανικοί υποψήφιοι για επέμβαση αυξητικής μαστού είναι γυναίκες που έχουν χάσει τον όγκο του στήθους , π.χ. μετά από εγκυμοσύνη, θηλασμού και απώλεια βάρους ή λόγω προχωρημένης ηλικίας. Η αυξητική μαστού δεν πραγματοποιείται σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους.

Κατά την αυξητική στήθους μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενθέματα σιλικόνης, τα οποία πρέπει να προέρχονται από αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες εταιρείες, ώστε να πληρούν τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Η τομή για την τοποθέτηση των ενθεμάτων σιλικόνης είναι συνήθως μικρή, μήκους 4 – 5 εκατοστών, και μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτω από το στήθος, κάτω από τη θηλή ή –πιο σπάνια- στη μασχάλη.

Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 40-50 λεπτά και απαιτεί μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι, συνήθως, περιορισμένος και αντιμετωπίζεται με τα κοινά παυσίπονα. Για τις πρώτες εβδομάδες, οι ασθενείς θα πρέπει να φορούν ειδικούς στηθόδεσμους, αθλητικού τύπου.

Συνήθως, οι ασθενείς επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή μετά από 5 ημέρες, αλλά δεν πρέπει να ασκούνται σωματικά κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση.