Η γυναικομαστία χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη του αρσενικού στήθους, η οποία διορθώνεται αποτελεσματικά με σύγχρονες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής.

Η γυναικομαστία μπορεί να επηρεάσει ένα μεγάλο ποσοστό του αρσενικού πληθυσμού. Τις περισσότερες φορές η αιτία της είναι άγνωστη. Συχνά, όμως, συνδέεται με την κατάχρηση οινοπνεύματος, τα αναβολικά στεροειδή ή τη χρήση κάνναβης.

Κατά την πρώτη επίσκεψη σε εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, είναι σημαντικό να γίνει λήψη λεπτομερούς ιστορικού για την ανίχνευση τυχόν ηπατικών διαταραχών και να διαπιστωθεί αν το πρόβλημα συνδέεται με τη λήψη στεροειδών ή φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής ή η θεραπεία της αιτίας μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των μαστών και να μην απαιτηθεί χειρουργείο.

Η επέμβαση αποκατάστασης της γυναικομαστίας πραγματοποιείται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία ή υπό τοπική αναισθησία και καταστολή. Ο ασθενής μπορεί να παραμείνει νοσηλευόμενος από 6 έως 24 ώρες, ανάλογα με την περίπτωση.

Εάν η γυναικομαστία προκαλείται από περιττό λίπος, η χειρουργική επέμβαση επιλογής είναι η λιποαναρρόφηση. Εάν, ωστόσο, το αίτιο είναι κυρίως αδενικό, η λιποαναρρόφηση θα πρέπει να συμπληρωθεί με την αφαίρεση του αδένα μέσω μιας πολύ μικρής τομής γύρω από την περιοχή. Οι τομές είναι πολύ μικρές για την τοποθέτηση του σωληνίσκου λιποαναρρόφησης και πάντα σε δυσδιάκριτες θέσεις.

Σε περιπτώσεις έντονης γυναικομαστίας υπάρχει περίσσεια δέρματος που πρέπει να αφαιρείται, έτσι ώστε ο μαστός να είναι πιο σφριγηλός και αρμονικός.

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, τοποθετείται ειδικός επίδεσμος, ο οποίος περιορίζει τη διόγκωση και επιτρέπει στο δέρμα να προσαρμοστεί στο νέο περίγραμμα του μαστού. Αυτός ο επίδεσμος παραμένει για 3-4 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά από τον δεύτερο έως τον τρίτο μήνα.

Η άσκηση επιτρέπεται περίπου ενάμιση μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών.