Τι είναι;

HIFU είναι το ακρωνύμιο των λέξεων High-Intensity Focused Ultrasound. Δηλαδή εστιασμένοι υπέρηχοι υψηλής έντασης. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε πριν πολλά χρόνια στην καταπολέμηση όγκων εσωτερικών οργάνων. Στον τομέα της κοσμητικής ιατρικής, αποτελεί μια πολύ νέα τεχνολογία, που αποσκοπεί στο να διεγείρει την ανανέωση του δέρματος και τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.

Αρχικά προτάθηκε για σύσφιξη στα βλέφαρα, σύντομα όμως η χρήση του επεκτάθηκε σε άλλες εφαρμογές, όπως είναι η ανανέωση του δέρματος του προσώπου, η λεύκανση του δέρματος και η λιπόλυση.

HIFU

Πως λειτουργεί;

Με την κατεύθυνση δεσμών υπερήχων που συναντούνται σε επιλέξιμο βάθος κάτω από το δέρμα, το HIFU απελευθερώνει θερμική ενέργεια στο βάθος που έχει επιλεγεί. Έτσι στο λιπώδη ιστό μπορεί να προκαλέσει θερμική καταστροφή των λιποκυττάρων, ενώ στο βαθύ χόριο να προκαλέσει διέγερση των ινοβλαστών και αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Με αυτό το μηχανισμό ενισχύει το «σκελετό» του δέρματος και προκαλεί τόνωση και σύσφιξη.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Είναι η πιο άφθονη φυσική πρωτεΐνη του ανθρώπινου οργανισμού. Βοηθά το δέρμα και τα μαλλιά να έχουν νεανικότητα, κρατώντας τα σφριγηλά και ελαστικά. . Με την πάροδο της ηλικίας η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται.

Καθώς το κολλαγόνο χάνει την ελαστικότητά του, δε μπορεί να εμποδίσει τη βαρύτητα, που τραβά το δέρμα προς τα κάτω. Το HIFU προκαλεί το σχηματισμό νέου κολλαγόνου, με συνέπεια το δέρμα να αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου.

Μπορεί το HIFU να αντικαταστήσει το χειρουργικό lifting;

Όταν έχει ήδη επέλθει σημαντική χαλάρωση, το χειρουργικό lifting είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία. Εν τούτοις το HIFU αν εφαρμοσθεί συστηματικά από πολύ νωρίς σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες τόνωσης και σύσφιξης (μεσοθεραπεία, PRP, νήματα PDO, HIFU, βοτουλινική τοξίνη) μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την ανάγκη για χειρουργικό lifting.

Είναι ασφαλής μέθοδος;

Το HIFU θεωρείται ως η ασφαλέστερη από τις μη επεμβατικές τεχνικές σύσφιξης. Η Ασφάλειά του έχει αποδειχθεί σε πολλές κλινικές μελέτες και έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες θεραπείες σε όλο τον κόσμο χωρίς να αναφερθεί καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Έχει περίοδο αποθεραπείας;

Όχι. Αμέσως μετά τη θεραπεία το άτομο μπορεί να επιστρέψει στη φυσιολογική του δραστηριότητα. Γι αυτό και έχουν δοθεί σε αυτή τη μέθοδο διάφορα προσωνύμια του τύπου «lunch time lifting».

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Μια πολύ καλή ηλικία είναι η δεκαετία μεταξύ 30 και 40, όπου αρχίζουν και φαίνονται τα πρώτα αδιόρατα σημάδια γήρανσης. Στην περίπτωση αυτή το HIFU μπορεί να ανακόψει αποτελεσματικά τη γήρανση και να βοηθήσει το δέρμα να διατηρήσει τη νεανικότητά του για πολλά ακόμη χρόνια.

Η δεκαετία 40-50 είναι η πιο συχνή ηλικία στην οποία τα άτομα προσέρχονται για τη θεραπεία αυτή.

Η θεραπεία με HIFU είναι ακόμη κατάλληλη και για ηλικίες μεγαλύτερες από 60 ετών, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει προλάβει να προκληθεί πολύ μεγάλη χαλάρωση.

Τέλος το HIFU είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικό lifting με σκοπό τη διατήρηση του αποτελέσματος, ενισχύοντας το δέρμα στη νέα του θέση.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Μερικά άτομα μπορεί να δουν κάποια άμεση βελτίωση, όμως το αποτέλεσμα του HIFU είναι προοδευτικό και κορυφώνεται περίπου στους 2-3 μήνες μετά τη θεραπεία, καθώς το παλιό κολλαγόνο αντικαθίσταται με νέο πιο δυνατό. Η βελτίωση του δέρματος συνεχίζεται μέχρι και 6 μήνες από τη θεραπεία.

Είναι τα αποτελέσματα μόνιμα;

Οι περισσότεροι εκτιμούν πως τα αποτελέσματα διαρκούν 1-2 χρόνια. Όμως επαναληπτικές θεραπείες με διάφορες μεθόδους αντιγήρανσης συνιστώνται να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να βρίσκεται κάνεις πάντα ένα βήμα μπροστά από τη διαδικασία της γήρανσης.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο πλεονέκτημα του HIFU;

Είναι η μόνη μη επεμβατική θεραπεία που μπορεί να δράσει σε τόσο βαθιά στρώματα.

Πονάει το HIFU;

Δεν έχουν όλες οι περιοχές του προσώπου την ίδια ευαισθησία. Σε μερικές περιοχές όπως το πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει λίγο πόνο, σε άλλες είναι καλά ανεκτό. Όλα εξαρτώνται από τις εντάσεις, που ρυθμίζονται ανάλογα.

Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του HIFU;

Μπορείτε να διαβάσετε κάποιες συμπερασματικές φράσεις από πρόσφατες δημοσιεύσεις μελετών σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά:

  • Το HIFU φαίνεται ότι είναι ασφαλής μέθοδος για σύσφιξη προσώπου.(Journal of American Academy Dematology,2010;62:262-4)
  • Το HIFU μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μη επεμβατική μέθοδος σύσφιξης. Προκάλεσε αύξηση της σύνθεσης του κολλαγόνου στο χόριο και τον υποδόριο ιστό και αποδείχθηκε αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος στον πληθυσμό της μελέτης μας. Journal of Cosmetic and Laser Therapy,2012;14:290-295).
  • Το HIFU μπορεί να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές στη θεραπεία της χαλάρωσης των κάτω βλεφάρων. Journal of Cosmetic and Laser Therapy,2012;14:290-295).
  • Το HIFU επηρεάζει ιστούς βαθιά κάτω από το δέρμα και η δράση του είναι πολύ εστιασμένη. Το μονοπολικό RF επίσης επηρεάζει ιστούς σε βάθος, αλλά η δράση του είναι πιο διάχυτη. Journal of Cosmetic and Laser Therapy,2015;17:230-236).
  • Οι συσκευές HIFU ελέγχθηκαν και βρέθηκαν να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για σύσφιξη προσώπου. Journal of Cosmetic and Laser Therapy,2016;18:252-256)