Με το πέρασμα του χρόνου, οι αυξομειώσεις στο βάρος, πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά, οι εγκυμοσύνες ή απλώς η απουσία άσκησης και η καθιστική ζωή που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής, προκαλούν αλλοιώσεις στην εμφάνιση της κοιλιάς και χαλάρωση στο δέρμα της.

Τι είναι;

Η κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική διαδικασία που αποσκοπεί στην απομάκρυνση του περίσσιου δέρματος και λιπώδους ιστού χαμηλά και στο μέσον της κοιλίας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σύσφιξη των κοιλιακών μυών και να βελτιώνεται αισθητά το σχήμα του σώματος.

Αυτή η τεχνική συχνά συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση της άνω κοιλίας ή της περιοχής του ισχίου προκειμένου να επιτευχθεί ακόμα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ιδανικοί υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική είναι όσοι βρίσκονται σχετικά κοντά στο ιδανικό τους βάρος, αλλά διαθέτουν διογκωμένη κοιλιά, με συσσώρευση περίσσειας λίπους και δέρματος που δε βελτιώνεται με άσκηση ή συγκεκριμένη διατροφή.

Η κοιλιοπλαστική δεν αποτελεί μέθοδος αδυνατίσματος!

Αντίθετα, όσοι διαθέτουν υπερβολικό βάρος θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσουν συγκεκριμένη δίαιτα και να σταθεροποιήσουν το βάρος τους σε χαμηλότερα επίπεδα πριν τη χειρουργική επέμβαση. Αντίστοιχα, όσες γυναίκες σχεδιάζουν εγκυμοσύνες θα πρέπει επίσης να αναβάλουν την κοιλιοπλαστική μέχρι να αποφασίσουν ότι δε θα κάνουν άλλα παιδιά.

Τι να προσέξετε

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης να συζητήσετε αν πάσχετε από κάποια σοβαρή ιατρική κατάσταση, εάν παίρνεται φάρμακα ή εάν καπνίζετε. Το κάπνισμα πρέπει να σταματά αρκετές εβδομάδες πριν την κοιλιοπλαστική, επειδή η εν λόγω συνήθεια επιδρά αρνητικά στη διαδικασία επούλωσης.

Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται στο χειρουργείο υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία και συνήθως διαρκεί 2 – 3 ώρες. Πραγματοποιείται τομή από το ένα ισχίο στο άλλο σε ύψος που να καλύπτεται από τα εσώρουχα ή το μαγιό.

Παράλληλα, πραγματοποιείται και μια δεύτερη, μικρή τομή γύρω από τον ομφαλό για τη μεταφορά του στη νέα θέση. Κατόπιν, διαχωρίζεται και αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και λιπώδους ιστού από τους κοιλιακούς μύες, οι οποίοι συσφίγγονται χρησιμοποιώντας ένα μόνιμο ράμμα.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής κινητοποιείται εντός της ίδιας μέρας και παραμένει στο νοσοκομείο για 24 έως 48 ώρες. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δε χρειάζεται αφαίρεσή τους. Για περίπου ένα μήνα ο ασθενής θα πρέπει να φορά ένα άνετο ελαστικό ένδυμα (κορσές) για να ελέγχεται το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς.

Η επιστροφή στην εργασία γίνεται εντός 2-3 εβδομάδων, όμως η έντονη άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τον πρώτο ενάμισι μήνα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ουλές θα χρειαστούν χρόνο για να υποχωρήσουν, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τους 9 μήνες.