Η κρυολιπόλυση είναι ένα ακόμη θεραπευτικό όπλο στη φαρέτρα που διαθέτει η επιστήμη γα την απαλλαγή του σύγχρονου ανθρώπου από τις ανεπιθύμητες αποταμιεύσεις ενεργειακών αποθεμάτων.

Η φύση έχει προβλέψει να μας εφοδιάσει με αυτό το μηχανισμό, ώστε να έχουμε ενεργειακά αποθέματα «για ώρα ανάγκης». Στην εποχή όμως της αφθονίας που χαρακτηρίζει το σύγχρονο πολιτισμό, τέτοιου είδους αποθέματα, όχι μόνο μας είναι άχρηστα, αλλά και ανεπιθύμητα.

Συχνά η επίτευξη της επιθυμητής εμφάνισης του σώματος μας προσκρούει σε επίμονο λιπώδη ιστό (ψωμάκια) που είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστεί μέσα από διατροφικές παρεμβάσεις ή άσκηση.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η κρυολιπόλυση. Ίσως πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες αισθητικής παρέμβασης στον κόσμο, καθώς επιτρέπει την απομάκρυνση των επίμονων εναποθέσεων λίπους χωρίς νυστέρι!

Η κρυολιπόλυση θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους επιθυμητούς σωματικούς σας στόχους με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία.

Τι είναι η κρυολιπόλυση;

Η κρυολιπόλυση είναι μια αποδεδειγμένα ασφαλής, ανώδυνη και μη επεμβατική μέθοδος μείωσης του υποδόριου λίπους.

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε επισήμως από το Food and Drug Administration (FDA) το 2010 και αποτελεί πλέον την πιο δημοφιλή μέθοδο μη επεμβατικής λιπογλυπτικής.

Η κρυολιπόλυση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, αλλά ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των τοπικών εναποθέσεων λίπους που αντιστέκονται στις υπόλοιπες μεθόδους μείωσης του σωματικού βάρους, όπως ο συνδυασμός σωστής διατροφής και σωματικής άσκησης.

Πως λειτουργεί;

Όπως υποδηλώνει η ονομασία της, η κρυολιπόλυση είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί ψύχος για να διασπάσει και να καταστρέψει λιποκύτταρα που αποθηκεύουν λίπος αφήνοντας παράλληλα άθικτο το γειτονικό ιστό.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιποκύτταρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο ψύχος σε αντίθεση με άλλους τύπους κυττάρων.

Ο μηχανισμός δράσης της οφείλεται στην ιδιότητα που έχουν τα λιπαρά οξέα να κρυσταλλώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας έτσι εκλεκτική ρήξη και καταστροφή των λιποκυττάρων, χωρίς να επηρεάζονται αντίστοιχα τα υπόλοιπα κύτταρα του δέρματος και του υποδορίου ιστού.

Ως διαδικασία, η κρυολιπόλυση οφείλει, εν μέρει, την ύπαρξή της στην επιστημονική παρατήρηση των επιπτώσεων της… γρανίτας!

Λέγεται πως οι θεμελιωτές της θεραπείας παρατήρησαν φαινόμενα νέκρωσης του λιπώδους ιστού αλλά με φυσιολογικό υπερκείμενο δέρμα σε μάγουλα παιδιών που ήταν δροσερά από υπολείμματα γρανίτας.

Αυτή η διαπίστωση αποτέλεσε έναυσμα για την ανάπτυξη και ταχύτατη εξέλιξη της κρυολιπόλυσης.

Είναι η κρυολιπόλυση επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες για όλες τις μη επεμβατικές μεθόδους λιπόλυσης.

Μελέτη που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκε το 2009, απέδειξε πως η μη επεμβατική κρυολιπόλυση προκαλεί σημαντική μείωση του αποθηκευμένου λίπους, χωρίς βλάβη του δέρματος.

31 επιστημονικές μελέτες από όλο τον κόσμο με συνολικά 2.937 ασθενείς μπήκαν στο μικροσκόπιο από το Τμήμα Δερματολογίας και Δερματοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στις ΗΠΑ.

Εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της κρυολιπόλυσης και άλλων μεθόδων αντιμετώπισης του τοπικού λίπους. Μετρήθηκε η μείωση της περιφέρειας μέσης, γοφών, γλουτών, βραχιόνων και κνημών, καθώς και ο βαθμός ικανοποιησης. Περισσότεροι από 73% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε κρυολιπόλυση δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα αυτής της επιστημονικης ανασκόπησης εδώ.

Υπάρχουν παρενέργειες;

 • Μπορεί να υπάρξει κάποιο οίδημα στη θεραπευόμενη περιοχή, που υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες.
 • Σπάνια μπορεί να προκληθεί εκχύμωση (μελανιά) σε κάποιο σημείο της θεραπείας.
 • Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ήπιας υπεραισθητικότητας ή υποαισθητικότητας σε περιοχή θεραπείας με κρυολιπόλυση που διήρκεσε 2-3 μήνες.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται η κρυολιπόλυση;

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί είναι ότι τόσο η κρυολιπόλυση, όσο και όλες οι υπόλοιπες θεραπείες που στοχεύουν το λίπος, δεν πραγματοποιούνται με σκοπό την απώλεια βάρους, ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν θεραπείες για καταστάσεις όπως η παχυσαρκία.

Ο σκοπός της κρυολιπόλυσης είναι η ελάττωση της ποσότητας λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, με στόχο μια καλύτερη, πιο σφριγηλή και τονωμένη σωματική διάπλαση.

Έχοντας τη δυνατότητα να εξαλείψει έως και το 25% των λιποκυττάρων σε μια περιοχή του σώματος, η κρυολιπόλυση κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη προτίμηση σε σχέση με επεμβατικές χειρουργικές προσεγγίσεις, λόγω της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας που προσφέρει.

Με βάση τα παραπάνω, οι ιδανικοί υποψήφιοι για κρυολιπόλυση:

 • είναι κοντά στο βάρος-στόχο τους.
 • επιθυμούν να εξαλείψουν το επίμονο λίπος
 • έχουν καλή γενική υγεία
 • Δεν είναι έγκυες.
 • Κατανοούν απόλυτα τη θεραπεία κι έχουν απορρίψει εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Τι πρέπει να προσέχω μετά την κρυολιπόλυση;

Μετά την ολοκλήρωση της κρυολιπόλυσης θα χρειαστεί:

 • Να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος για να φανούν πλήρως τα αποτελέσματα.
 • Να διατηρήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής που οπωσδήποτε να περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, προκειμένου να αναδειχτούν ιδανικά τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Είναι μόνιμα τα αποτελέσματα της κρυολιπόλυσης;

Ναι. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο δεδομένης της οριστικής καταστροφής των πλούσιων σε λιπαρά οξέα λιποκυττάρων.

Λίγες ημέρες μετά την θεραπεία τα λιποκύτταρα που καταστράφηκαν από το ψύχος νεκρώνονται και τους μήνες που ακολουθούν, τα μακροφάγα (οι καθαριστές του οργανισμού μας) τα εξαφανίζουν.

Όμως χρειάζεται προσοχή να μην προστεθεί νέο σωματικό βάρος από κακή διατροφή. Σε τέτοια περίπτωση τα εναπομένοντα λιποκύτταρα θα γεμίσουν λίπος και θα καταλάβουν τη θέση εκείνων που καταστράφηκαν με την κρυολιπόλυση, όπως επίσης θα συσσωρευτεί λίπος σε άλλες περιοχές που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία.

Μετά την κρυολιπόλυση, το σώμα μας χρειάζεται αρκετούς μήνες για να αποβάλει τα νεκρά λιποκύτταρα. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα γίνονται ορατά συνήθως μετά από 8 – 12 εβδομάδες.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ανάλογα με τον τύπο της κατανομής του λίπους στα σημεία που χρειάζονται επέμβαση, την ποσότητα του συσσωρευμένου λίπους και τις κεφαλές του μηχανήματος που μπορούν να εφαρμοστούν και ανάλογα με τον τύπο του δέρματος που καθορίζει την ένταση της ψύξης που θα εφαρμοστεί, αποφασίζεται και ο αριθμός των συνεδριών. Συνήθως κυμαίνονται από 5 έως 10.

Ποια σημεία βοηθάει περισσότερο;

Η θεραπεία αρχικά εστίαζε στην απομάκρυνση του λίπους γύρω από τη μέση αλλά στη συνέχεια τελειοποιήθηκε ώστε να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι μηροί, η κοιλιά, το στήθος, η πλάτη, το πηγούνι (προγούλι), οι βραχίονες και οι γλουτοί (ψωμάκια).

Μύθοι και αλήθειες για την κρυολιπόλυση

Η σωστή πληροφόρηση είναι καθοριστικής σημασίας για κάθε απόφαση που σχετίζεται με την υγεία μας. Αν εξετάζετε σοβαρά την επιλογή της κρυολιπόλυσης ιδού μερικές αλήθειες και μύθοι γύρω από αυτήν τη δημοφιλή θεραπεία:

Μύθος: Η κρυολιπόλυση είναι μέθοδος αδυνατίσματος

Αλήθεια: Η κρυολιπόλυση έχει σχεδιαστεί για την απομάκρυνση τοπικών εναποθέσεων λίπους σε άτομα που έχουν ιδανικό σωματικό βάρος ή βρίσκονται κοντά σε αυτό.

Μύθος: Η κρυολιπόλυση πονάει.

Αλήθεια: Η κρυολιπόλυση είναι ανώδυνη διαδικασία. Μπορεί να υπάρξει μόνο μια ελαφρά ενόχληση κατά τα πρώτα λεπτά της θεραπείας τους υπό τη μορφή αίσθησης κρύου ή μουδιάσματος.

Μύθος: Η κρυολιπόλυση δεν έχει αποτελέσματα.

Αλήθεια: Τα αποτελέσματα της κρυολιπόλυσης έχουν αποδειχθεί επιστημονικά.

Μύθος: Το αποτέλεσμα της κρυολιπόλυσης είναι προσωρινό

Αλήθεια: Η καταστροφή των λιποκυττάρων είναι μόνιμη. Ωστόσο, εάν πάρετε βάρος μετά τη διαδικασία, τότε το σώμα σας μπορεί να δημιουργήσει νέα λιποκύτταρα στην περιοχή θεραπείας.

Ποιο είναι το κόστος και οι τιμές;

Η κρυολιπόλυση γενικά δεν είναι ακριβή θεραπεία. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας και ο αριθμός τους, σε συνάρτηση με άλλες ενισχυτικές θεραπείες καθορίζει και τη δαπάνη. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή δεν είναι απαγορευτική.

Να θυμάστε:

 • Η κρυολιπόλυση ΔΕΝ είναι μέθοδος αδυνατίσματος.
 • Υποψήφιοι για θεραπεία είναι άτομα με περίπου ιδανικό σωματικό βάρος.
 • Είναι ανώδυνη και ακίνδυνη.
 • Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αρκεί να προσέχετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.