Η ρινοπλαστική αποτελεί μία από τις πιο κοινές χειρουργικές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική. Με τη ρινοπλαστική μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση ή μείωση του μεγέθους της μύτης, ανύψωση ή χαμήλωμα, καθώς επίσης αλλαγή στο σχήμα της μύτης και στη ρινοβολική γωνία.

Για ποιους ενδύκνειται;

Ιδανικά, υποψήφιοι για ρινοπλαστική είναι όσοι επιδιώκουν μια αισθητική βελτίωση σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Ως επέμβαση, η ρινοπλαστική όχι μόνο διορθώνει αισθητικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση ή να προέκυψαν από κάποιο ατύχημα, αλλά παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Τι είναι η ανοικτή ρινοπλαστική;

Η ανοικτή ρινοπλαστική πραγματοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων, όπως π.χ. έπειτα από κάποιο ατύχημα. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μίας μικρής τομή στο κάτω μέρος της μύτης, ανάμεσα στα δυο ρουθούνια, και διαρκεί συνήθως μεταξύ 1,5 και 2 ωρών.

Κλειστή ρινοπλαστική

Η κλειστή ρινοπλαστική εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των πιο απλών προβλημάτων. Η επέμβαση περιλαμβάνει τομές στο εσωτερικό των ρουθουνιών και διαρκεί λίγο περισσότερο από μια 1 ώρα.

Τι πρέπει να γνωρίζω κατά την ανάρρωση μετά την εγχείρηση;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής, ο ασθενής πρέπει να κοιμάται το κεφάλι του ελαφρώς σηκωμένο. Είναι φυσιολογικό να εμφανιστούν μικρές μελανιές γύρω από τα μάτια και το πρήξιμο του προσώπου κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, συμπτώματα που θα εξαφανιστούν μετά από μία εβδομάδα. Επίσης, μετά την επέμβαση, τοποθετείται ειδικός νάρθηκας, ο οποίος αφαιρείται έπειτα από περίπου μια εβδομάδα. Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής δε θα είναι ορατό μετά την αφαίρεση του νάρθηκα. Αντίθετα, θα χρειαστεί χρόνο αρκετούς μήνες για να γίνει αντιληπτό.

Όταν εκτελείται από άρτια καταρτισμένο κι έμπειρο πλαστικό χειρουργό, η ρινοπλαστική σπάνια συνοδεύεται από επιπλοκές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται σωστή επιλογή χειρουργού, οι οδηγίες του οποίου θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από τον ασθενή.