Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Πρόκειται για φυσιολογικό συστατικό του οργανισμού μας, που βρίσκεται στο δέρμα, τα μάτια και τις αρθρώσεις. Έχει την ιδιότητα να συνδέεται με νερό και να αυξάνει την ενυδάτωση τοπικά.

Γιατί το χρησιμοποιούμε;

Στην κοσμητική ιατρική χρησιμοποιείται ως λεπτόρρευστη μορφή σε μείγματα μεσοθεραπείας για να επιτύχουμε λάμψη και σφριγηλότητα στο δέρμα και ως πυκνόρρευστη μορφή (Fillers) για προσθέσουμε όγκο σε όποια σημεία χρειάζεται τονίζοντας όμορφα χαρακτηριστικά.

Που εφαρμόζονται τα fillers;

Σημεία που συνήθως θέλουμε να πλάσουμε προσθέτοντας τους όγκο είναι τα χείλη και τα μήλα του προσώπου.

Η προσθήκη υαλουρονικού στα μήλα του προσώπου έχει ως αποτέλεσμα την ανύψωση του δέρματος και την απάλυνση των ρινοπαρειακών αυλάκων. Έτσι, πριν προσθέσουμε εκεί υλικό για να απαλύνουμε αυτές τις βαθιές πτυχές, είναι πολλές φορές σκόπιμο να τονίσουμε πρώτα τα μήλα του προσώπου, αν χρειάζεται.

Επίσης χρησιμοποιείται και για να διορθώσουμε ουλές και άλλες δυσμορφίες.

Filler με υαλουρονικό

Πόσο ασφαλές είναι;

Καθώς το υαλουρονικό οξύ είναι φυσικό συστατικό του οργανισμού, δεν είναι αναμενόμενο να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Παρ’ όλα αυτά αν έχετε ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης πρέπει να μας ενημερώσετε, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές πριν την εφαρμογή του.

Επίσης αν υπάρχει ιστορικό επιχείλιου έρπη πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό, ώστε να λάβετε προληπτική αγωγή.

Υπάρχουν παρενεργειες;

Οι συχνότερες παρενέργειες είναι το τοπικό οίδημα που υποχωρεί μέσα σε μερικές ώρες και τα αιματώματα (μελανιές).

Σοβαρότερες παρενέργειες προκαλούνται από λανθασμένη εισαγωγή υαλουρονικού σε αρτηρία, που έχει ως συνέπεια πόνο, τοπική νέκρωση ή απώλεια όρασης. Σωστοί τεχνικοί χειρισμοί και προσεκτική επιλογή των περιοχών στις οποίες θα γίνει η έγχυση, μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα αλλά και τη βαρύτητα τέτοιων σπάνιων επιπλοκών.